luni, 3 iunie 2013

Higan-bana


Higan-bana,numita in Engleza si hurricane lily,tiger lily* sau spider lily,este o frumoasa floare rosie**ce infloreste toamna in Japonia.''Bana''inseamna floare,pe cind ''Higan'' inseamna ''lumea de dincolo'',si este numele festivalului dedicat respectului catre stramosi.Acesta are loc de doua ori pe an, primavara si toamna; in perioada celei din urma este timpul cind Higan-bana isi deschid petalele.

Podesind asa nume si fiind o planta foarte otravitoare,ea este asociata cu moarte si considerata de rau augur in Japonia.


Ai putea auzi oameni in virsta spunind ca Higan-bana sunt de fapt persoane decedate care s-au reincarnat in  flori.Din acest motiv este mare pacat sa le rupi.


Altii spun ca daca rupi o Higan-bana si o duci acasa,aceasta iti va arde casa;probabil pentru ca culoarea aprinsa ii este asociata cu focul.


Higan-bana sunt uneori numite shibito-bana(floarea mortului),jigoku-bana(floarea iadului),yurei-bana(floarea fantoma),kamisori-bana(floarea brici) sau kitsune-bana(floarea vulpii***).



Semnificatiile atasate ei sunt: ''amintiri triste'',''tu esti unicul pe care-l iubesc'',''hai sa asteptam cu nerabdare revederea noastra''.




*Lycoris Radiata

** rareori albe
***vulpea(kitsune)---->spirite jucause din Japonia,care insa sunt foarte intelepte si protective




Original link:http://sayainunderworld.blogspot.com/2007/08/higan-bana.html





Niciun comentariu: